Foot Fungus

Ονυχομυκητιάσεις / μύκητες στα νύχια

Ονυχομυκητίαση (μύκητες στους όνυχες) είναι μια συχνή πάθηση που ξεκινά ως ένα λευκό ή κίτρινο σημείο κάτω από την άκρη του όνυχα και μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το νύχι τόσο στην εγγυς όσο και στη περιφερική περιοχή. Καθώς η μυκητίαση εμβαθύνει, μπορεί να αποχρωματίσει τον όνυχα, μπορεί να τον παχύνει ή/και να τον θρυμματίσει, καθώς επίσης να προσβάλει τα υπόλοιπα νύχια ή/και το δέρμα.

Τα νύχια με μύκητες παρουσιάζονται συνήθως με:

 • Πάχυνση
 • Εύθραυστα ή τραχύ
 • Παραμορφωμένα
 • Θαμπά χωρίς λάμψη
 • Κίτρινα, καφέ ή/και άσπρα
 • Άσχημη οσμή

Τέλος, μπορεί να παρουσιάζονται με αποκόλληση από το δέρμα (υπονύχιο) και το νύχι παρουσιάζεται κούφιο.

Τι είναι οι μύκητες;

Οι Ονυχομυκητιάσεις προκαλούνται συνήθως από έναν μύκητα δερματόφυτο (Trichophyton rubrum ή Trichophyton interdigitale). Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δεν χρειάζονται το φως του ήλιου για να επιβιώσουν. Ζουν σε θερμό, υγρό περιβάλλον, όπως πισίνες, ντους, αποδυτήρια, γυμναστήρια και μπορεί να εισβάλουν στο δέρμα μέσω μικροσκοπικών περικοπών που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι αλλά και μέσω ενός μικρού διαχωρισμού μεταξύ του όνυχα και του δέρματος. Επίσης, εισβάλουν κυρίως σε άτομα όπου τα νύχια τους εκτίθενται συχνά σε ζεστό, υγρό και σκοτεινό περιβάλλον.

Τα άτομα που είναι σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μύκητες στα νύχια είναι:

 • Ηλικιωμένα άτομα, όπου έχουν μειωμένη ροη αίματος στα πόδια και έχουν εκτεθεί με τα χρόνια σε περισσότερα είδη μυκητών
 • Άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη εφίδρωση
 • Άντρες με οικογενειακό ιστορικό
 • Άτομα που εργάζονται σε υγρό περιβάλλον
 • Άτομα που χρησιμοποιούν υποδήματα ή και κέλτες που δεν αερίζονται ή και δεν απορροφούν τον ιδρώτα
 • Ζώντας με κάποιον που έχει μύκητες στα πόδια ή στα νύχια
 • Το περπάτημα χωρίς παπούτσια σε υγρούς κοινόχρηστους χώρους όπως πισίνες, γυμναστήρια και ντους
 • Έχοντας μύκητες στα δέρμα (Πόδι του αθλητή athlete’s foot)
 • Έχοντας σκασίματα στο δέρμα ή μια πάθηση του δέρματος όπως η ψωρίαση
 • Έχοντας Διαβήτη, ή προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε παιδιά  ή σε άτομα με το σύνδρομο Down

Θεραπεία με Λέιζερ/Laser για μύκητες στα νύχια των Ποδιών

To Lunula laser βασίζεται σε τεχνολογία λέιζερ χαμηλής έντασης και παρέχει αποτελεσματική θεραπεία στη ονυχομυκητίαση χωρίς τους κινδύνους και τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν άλλες θεραπείες. Συνδυάζει δυο διαφορετικά μήκη κύματος, το ένα στα 405 nm για άμεση μυκητοκτόνο δράση και το άλλο στα 635nm διεγείροντας το ανοσοποιητικό συστήματα και την αιμάτωση, ενισχύοντας έτσι την αυτό-ιάση των νυχιών μέσα σε σχετικά σύντομο διάστημα (μέσα σε τρεις μήνες πρώτες ενδείξεις).

Σε μια πρόσφατη μελέτη, σε δείγμα 105 νυχιών, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση του υγιούς νυχιού κατά 30% ( 5 μμ ) σε διάστημα 3 μηνών ενώ 37% ( 6,1μμ ) σε διάστημα 6 μηνών, ενισχύοντας την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του Lunula Laser για την θεραπεία της Ονυχομυκητίασης.

Έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση από επαγγελματίες υγείας, όπου απαιτεί λίγο χρόνο θεραπείας, χωρίς τη παρέμβαση του χειρίστη, με προκαθορισμένο χρόνο θεραπείας (12 λεπτά για κάθε πόδι) και δοσολογία εξαγωγής ενέργειας φωτός. Η καινοτόμος αυτή θεραπεία παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο, εάν υπάρχει, και η αντιαισθητική εικόνα του μύκητα των νυχιών αποκαθίσταται με την ανάπτυξη ενός υγιούς και όμορφου όνυχα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η θεραπεία με laser δεν προκαλεί καθόλου πόνο αλλά και καμία παρενέργεια, όμως ο Ποδολόγος θα κρίνει εάν είστε σε ευάλωτες ομάδες ατόμων που δεν ενδείκνυται η χρήση λέιζερ.
Το πρωτόκολλο της θεραπεία της ονυχομυκητίασης των νυχιών γίνεται με το Λέιζερ Lunula στον όνυχα που έχει προσβληθεί με μύκητα, 2 φορές μέσα σε 1 εβδομάδα και 2 ακόμα θεραπείες για τις επόμενες 20 ημέρες, ολοκληρώνοντας έτσι ένα κύκλο θεραπείας. Εάν κρίνει ο Ποδολόγος σας ότι χρειάζεται και δεύτερο κύκλο θεραπείας τότε επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο με χρονικό διάστημα ενάμισι μήνα από την ολοκλήρωση του 1ου κύκλου. Το πρωτόκολλο της θεραπείας έχει αναπτυχθεί σε συνδυασμό με ιατρούς Erchonia Corporation Researches και σύμβουλοι της IRB.